תפרי התאמה (adjustable sutures) בניתוחי פזילה
במהלך ניתוח פזילה המנתח מנתק את השריר ותופר אותו בחזרה לגלגל העין במיקום חדש. ההחלטה היכן לתפור חזרה את השריר תלויה בזווית הפזילה שנמדדה לפני הניתוח. אולם, לעיתים מיד לאחר הניתוח מתברר שזווית הפזילה לא תוקנה במלואה או שמופיעה פזילה לכיוון השני עקב תיקון יתר. במידה ומבצעים את הניתוח בשיטה הסטנדרטית אין מה לעשות בשלב זה אלא להמתין שאולי הפזילה תסתדר מעצמה במהלך השבועות הבאים. אולם, בשימוש בטכניקה תפרי התאמה (adjustable sutures) ניתן להזיז את השריר גם לאחר הניתוח ולמעשה "לתקן" את התוצאה הניתוחית מיד לאחר הניתוח.
בשימוש בתפרי התאמה, המנתח משתמש בקשר זמני אותו ניתן לשנות אחרי הניתוח ולהזיז את השריר. הטכניקה הזו מאפשרת למנתח להחליש או לחזק את השריר על ידי קירובו או הרחקתו בתקופה המיידית לאחר הניתוח (ביום הניתוח או למחרתו). שימוש בתפרי התאמה יכול להגביר עוד יותר את סיכויי הצלחת הניתוח. הפעולה מתבצעת במרפאה כאשר המטופל ער.
למי מתאים שימוש בתפרי התאמה?
מכיוון שהזזת השריר לאחר הניתוח מתבצעת תחת טיפות הרדמה מקומית בלבד (המטופל עירני לגמרי) הרי יש צורך בשתוף פעולה מצד המטופל. לכן טכניקה ניתוחית זו תתבצע בדרך כלל רק בילדים גדולים ובמבוגרים שמשתפים פעולה.
כיצד זה מתבצע?
המנתח יזמן את המטופל מספר שעות לאחר הניתוח או למחרת הניתוח למרפאה. בבדיקה הוא ימדוד שוב את זווית הפזילה. במידה ואין פזילה – מצויין. המנתח אז יקשור את החוטים בקשר קבוע וישחרר את המטופל לביתו. אולם במידה ויש עדיין פזילה, המנתח יוכל להזיז את הקשר הזמני ובצורה כזאת להחליש או לחזק את השריר, על פי הצורך. המנתח שוב ימדוד את זווית הפזילה עד לקבלת התוצאה הרצויה ואז יקשור את החוטים באופן סופי וישחרר את המטופל לביתו.
האם צריך להוציא את תפרי ההתאמה בהמשך?
לא. תפרי ההתאמה הינם תפרים שנספגים תוך מספר שבועות ולכן אין צורך להוציאם.