פזילה
באופן רגיל שתי העיניים מסתכלות יחד על אותה נקודה במרחב. דבר זה חשוב בעיקר אצל תינוקות וילדים בהם מערכת הראיה מתפתחת כיוון שזה מאפשר לשתי העיניים להתפתח באופן שווה. פזילה זהו ליקוי ראיה בו שתי העיניים אינן מתמקדות על אותה נקודה במרחב. במצב זה עין אחת מסתכלת בנקודה אחת, במטרה, והעין השניה פוזלת ומתסכלת על איזור אחר. לעיתים אותה עין תמיד פוזלת ולעיתים כל פעם עין אחרת פוזלת. מצב זה יכול להוביל לעין עצילה {קישור}.
הפזילה יכולה להופיע לקרוב או לרחוק ובדרך כלל לשניהם. הפזילה יכולה להיות קבועה או לסירוגין. העין הפוזלת יכולה לפזול פנימה (לכיוון האף), החוצה (לכיוון האוזן), למעלה או למטה.
הפזילה נגרמת בגלל חוסר תיאום בין עבודת שרירי העיניים. לכל עין ישנם 6 שרירים המחוברים אליה, סך הכל 12 שרירים. כשאין התאמה בין פעילות השרירים הרי נוצרת פזילה. חוסר ההתאמה יכולה לנבוע עקב הפרעה בשריר עצמו או בגלל הפרעה מרכזית (מח) או הפרעה בעצב שמפעיל את השריר.
לפזילה יש נטיה גנטית ולכן הסטוריה משפחתית של פזילה מהווה גורם סיכון.
מהם הסימנים לפזילה?
ראשית רואים את זה! זה בהחלט מפריע אסטטית. אולם חשוב מכך – עין פוזלת יכולה להיות גם עין עצלה {קישור} שתוצאתה היא פגיעה בהתפתחות מערכת הראיה. בנוסף, כשיש פזילה שתי העיניים אינן עובדות יחד ולכן יש הפרעה בראיית העומק והתלת מימד) אם למשל נעצום את אחת מהעיניים נראה לפתע שהעולם הפך קצת לשטוח וראיית העומק שלנו נפגעה. עבודה של שתי העיניים ביחד מאפשרת את ראיית העומק.
פזילה המופיעה בגיל המבוגר גורמת בדרך כלל לכפל ראיה דבר המביא לבעיה תפקודית קשה. לעיתים האדם מניח רטיה על העין הפוזלת בכדי לבטל את כפל הראיה. בילדים בדרך כלל אין כפל ראיה כיוון שהמח יודע להתעלם מהתמונה שמתקבלת בעין הפוזלת ומתייחס רק לעין הישרה. זה מביא לכך שמערכת הראיה בעין הישרה מתפתחת על חשבון העין הפוזלת. התוצאה היא עין פוזלת שהיא עצלה {קישור} ותיתכן ירידה בלתי הפיכה בראיה. בנוסף אין התפתחות תקינה של הראיה הדו-עינית וכך ראיית העומק/תלת מימד נפגעת.
פזילה יכולה לגרום גם לכאבי ראש ועיניים, תחושת מאמץ בקריאה ולמעשה לבעיית מיקוד {קישור}. לעיתים יש תנוחת ראש או טורטיקוליס כניסיון לפצות על הפזילה.
כיצד מאובחנת פזילה?
בבדיקה במרפאה רופא העיניים בודק את תנועת העיניים על ידי מבחנים שונים. באופן כזה ניתן לאבחן פזילה גלויה או סמויה. הרופא באמצעות מנסרות הקרויות פריזמות יכול גם למדוד את זווית הפזילה. המדידה חשובה למעקב אחר הפזילה וגם לניתוח שרירי העין בכדי לטפל בפזילה.
מהם הגורמים לפזילה?
פזילה יכולה להיות מולדת או נרכשת. הסיבה לפזילה לא תמיד ידועה אך בין הגורמים ניתן למנות רוחק ראיה גבוה, טראומה, על רקע פגיעה בעצב המעצבב את שרירי העין, עקב פגיעה מוחית ועקב מחלות שונות כמו מחלה בבלוטת התריס.
מהו הטיפול בפזילה?
הטיפול תלוי בסוג ובגורם לפזילה. משקפיים, תרגול של שרירי העין וסגירות עם רטיה יכולים יכולים לטפל בפזילה. בחלק גדול מהמקרים יש צורך בניתוח פזילה {קישור} (עם או בלי תפרי התאמה {קישור}) בו המנתח מחזק או מחליש את שרירי העין.