עין עצלה (Amblyopia)
מהי עין עצלה?
בחודשים הראשונים בחייו של התינוק ולמעשה בשנותיו הראשונות לחיים ישנה התפתחות של מערכת הראיה. זה כולל את העין, עצב הראיה והחלק במח שאחראי על הראיה. התפתחות תקינה של מערכת הראיה תלויה בעצמה בראיה. כלומר, מיד עם היוולדו של התינוק מתחיל התינוק לספוג אין סוף של גירויים ראייתיים שמועברים מהעין, דרך עצב הראיה אל המח. הקליטה החזותית הזאת משפיעה על התפתחות תקינה של הראיה כולה ולמעשה נוצרים עוד ועוד חיבורים בין תאי המח שגורמים להתפתחות הראיה של התינוק כולל ראיית פרטים בצורה חדה וטובה יותר והתפתחות ראיית הצבעים. לכן חשוב מאד שהמידע החזותי יגיע למח בצורה חדה וברורה. אם מסיבה כלשהיא התינוק או הילד הרך לא רואים טוב, הרי המידע החזותי יגיע למח באופן מטושטש מה שישפיע לרעה על התפתחות התאים במח שאחראים על הראיה. שכיחות עין עצלה באוכלוסיה היא כ-2%.
מדוע מתפתחת עין עצלה?
במצב שבו המח לא מקבל תמונה חדה וברורה עלולה להתפתח עין עצלה. אם ישנה עין שלא רואה טוב עקב קוצר ראיה או רוחק ראיה שלא אובחנו בזמן, הרי המידע החזותי שיגיע למח יהיה מטושטש. כתוצאה מכך אותו חלק במח שאחראי על הראיה לא יתפתח טוב. למעשה אנו קוראים למצב זה "עין עצלה" אך למעשה החלק המוחי ש"רואה" הוא זה ש"עצל".
ישנם מצבים נוספים בהם העין היא עצלה. למשל עין פוזלת – המח לא משתמש בעין הזו כיוון שהיא לא ישרה וגם זה גורם לתפתחות של עין עצלה.
מצבים אחרים שבהם המח לא מקבל תמונה טובה מהעין הם צניחת עפעף מולדת, קטרקט מולד ולמעשה כל מצב שמפריע לציר הראיה.
בדרך כלל ההפרעה היא בעין אחת ולכן היא זו שעצלה כיוון שהעין השניה תקינה ומערכת הראיה בעין זו מתפתחת כראוי. עם זאת, ישנם מצבים בהם שתי העיניים עצלות, למשל אם לשתיהן יש קוצר או רוחק ראיה גבוהים.
יש להבין שהתפתחות של עין עצלה היא בעשור הראשון של החיים, כי זהו הזמן בו מערכת הראיה מתפתחת. ולכן חשוב לאתר את זה בגיל כמה שיותר צעיר בכדי לטפל מוקדם ככל הניתן.
מהו הטיפול בעין עצלה?
החשוב הוא ראשית לאבחן שיש עין עצלה. לצורך כך קיימות בדיקות סקר ראיה {קישור} שגרתיות המומלצות כבר בתינוקיה, לפני גיל שנה, בגיל 3 ולפני כניסה לכיתה א'.
כאשר מתגלית בעיה של עין עצלה הטיפול כולל שני מרכיבים. המרכיב הראשון הוא טיפול בבעיה עצמה, לדוגמא משקפיים במקרה של קוצר או רוחק ראיה. דוגמא נוספת היא ניתוח לתיקון הפזילה. המרכיב השני בטיפול הוא "להכריח" את הילד להשתמש בעין עצלה. כיצד? על ידי טשטוש מכוון של הראיה בעין השניה, הטובה. זאת ניתן להשיג על ידי סגירת העין הטובה עם רטיה. זה מכריח את הילד "להשתמש" בעין העצלה מכיוון שהעין הטובה מכוסה על ידי רטיה. השימוש בעין עצלה מפתח את הראיה בעין הזו וכך חדות הראיה בעין העצלה משתפרת. לעיתים הילד מתנגד לסגירת העין ומוריד את הרטיה מכיוון שהוא איננו רואה טוב עם העין העצלה. חשוב מאד להתעקש עם הילד שימשיך לשים את הרטיה – עם הזמן הילד גם יתרגל לרטיה וגם הראיה תשתפר בעין העצלה והילד יתנגד פחות לטיפול.
אם הילד מסרב לשים את הרטיה ניתן להשתמש בטיפות אטרופין אותן מטפטפים לעין הטובה. טיפות אלה מטשטשות את הראיה בעין הטובה וכך שוב מכריחים את הילד לראות בעין העצלה. הטיפות מרחיבות את האישון מה שיכול לגרום לסנוור בשמש ויתכנו עוד תופעות לוואי.
כיום ישנן משקפיים אלקטרוניות הקרויות "אמבלייז" לטיפול בעין עצילה. משקפיים אלה מתוכנתות עבור כל ילד באופן פרטני כך שעדשה אחת תתכהה ולמעשה לא תאפשר לילד לראות דרכה. עדשה זו תמוקם כמובן מול העין הטובה, וכך יהיה חייב הילד לראות עם העין השניה העצלה דרך העדשה השניה השקופה.