ניתוח פזילה
ניתוח פזילה הינו ניתוח על אחד מ-12 שרירי העיניים (6 שרירים בכל עין). בניתוח, המנתח יכול לנתק את השריר מגלגל העין ולתפור אותו חזרה במיקום אחורי יותר בכדי להחליש אותו. לחילופין המנתח יכול לקצר את השריר על ידי חיתוך חתיכה קטנה ממנו, פעולה המותחת ומחזקת את השריר. ההחלטה איזה שריר לנתח ובכמה להחליש או לחזק את השריר תלויה במדידות שביצע הרופא במרפאה לפני הניתוח.
כאשר תופרים את השריר חזרה לגלגל העין משתמשים בדרך כלל בתפרים נמסים. היתרון בתפרים אלה הוא שאין צורך להסיר אותם אלא הם נספגים מאליהם. בילדים גדולים ובמבוגרים רצוי להשתמש בתפרי התאמה {קישור} היכולים לשפר את ההצלחה הניתוחית.
האם ניתן להימנע מניתוח הפזילה?
ישנם מצבים בהם ניתן לטפל בפזילה על ידי משקפיים, רטיה לסגירת העין או תרגול שרירי העין. אולם ישנם מצבים רבים בהם רק ניתוח יעזור. מומחה לניתוחי פזילה ידע להחליט.
מהם הסיכונים בניתוח פזילה?
מדובר באחד מניתוחי העיניים הבטוחים ביותר. יחד עם זאת אחוז ההצלחה בניתוחים אלו נע סביב 80% (תלוי בסוג הפזילה ובגורמים נוספים) כיו\ון שלעיתים יש תת-תיקון של הפזילה או תיקון ביתר, כלומר העין פונה לכיוון הפוך מזה שלפני הניתוח. במקרים מסויימים יש צורך בניתוח נוסף בהמשך. סיכונים אחרים כוללים הופעה של כפל ראיה לאחר הניתוח, זיהום, פגיעה ברשתית, צלקת בולטת ועוד סיכונים עליהם יש לדון עם המנתח. הסיכון לאובדן ראיה או עין בעקבות ניתוח פזילה הוא קטן ביותר.
מהו משך ההחלמה לאחר ניתוח פזילה?
בדרך כלל ניתן לחזור לפעילות רגילה מספר ימים לאחר הניתוח. תהיה אדמומיות, תחושת גוף זר ומעט תחושת אי נעימות אך על פי רוב הכל חולף לאחר פחות מחודש. יש צורך בהזלפת טיפות עיניים למשך תקופה של כשבועיים. יש להימנע משימוש בעדשותת מגע, מים או בריכה וכן מהרטבה של העין לתקופה של מספר שבועות.
האם ניתן לנתח עין שכבר עברה ניתוח פזילה בעבר?
בהחלט. ניתן לנתח את אותם שרירים שנותחו בעבר או שרירים אחרים, תלוי בממצאי הבדיקה.
ניתוחי פזילה במבוגרים
גם פזילה אצל מבוגרים יכולה להסתדר בעקבות ניתוח. ישנה אנשים שפזלו עשרות שנים וניתוח על שרירי העין פתר את בעיית הפזילה. סיכויי ההצלחה גם בניתוחי פזילה במבוגרים הם גבוהים בדרך כלל. סיכויי ההצלחה יכולים לעלות אם משתמשים בתפרי התאמה {קישור}. בשימוש בתפרי התאמה, המנתח משתמש בקשר זמני אותו ניתן לשנות אחרי הניתוח ולהזיז את השריר. הטכניקה הזו מאפשרת למנתח להחליש או לחזק את השריר על ידי קירובו או הרחקתו. הפעולה מתבצעת במרפאה כמה שעות לאחר הניתוח או למחרתו, כאשר המטופל ער. שימוש בתפרי התאמה יכול להגביר עוד יותר את סיכויי הצלחת הניתוח.