בדיקות סקירת ראיה בתינוקות וילדים
מדוע חשוב לבצע בדיקות עיניים בתינוקות וילדים?
ראיה טובה הינה מפתח לשגשוש ואיכות חיים טובה. הדבר נכון בפרט בתינוקות העושים את צעדיהם הראשונים בעולם ובילדים מבחינת התפתחות והצלחה בבית הספר. לפגיעה בראיה ישנה השפעה מכרעת על יכולת הלמידה של הילד ועל הישגיו.
בתינוק שזה עתה נולד, מערכת הראיה איננה מפותחת במלואה. הראיה מתפתחת במהלך החודשים והשנים הראשונות לחיים. חשוב מאד שהמח שמקבל את המידע הראייתי מהעיניים יקבל מידע חזותי ברור, חד ובאופן שווה בין העיניים. במידה וזה לא קורה מתפתחת עין עצלה {קישור}.
מכיוון שתינוקות וילדים קטנים אינם יודעים להביע את עצמם היטב, ההורים לא תמיד יכולים לדעת שיש בעיית ראיה. יתירה מכך, כשעין אחת רואה טוב והשניה לא רואה טוב, גם הילד עצמו הרבה פעמים לא שם לב לכך. לכן חשוב מאד לבצע בילדים בדיקות ראיה שגרתיות אצל רופא עיניים בכדי לאתר בעיית ראיה ולטפל בה. מכיוון שמערכת הראיה מתפתחת בעשור הראשון לחיים אז זהו הגיל שבו אפשר לטפל בעין עצלה. בגיל מאוחר יותר יתכן וכבר לא יהיה ניתן לעזור כי כבר קשה מאד להשפיע ולשפר את החלק הראייתי במח.
מתי מומלץ לבצע בדיקת עיניים וראיה?
בדיקה ראשונה: לאחר הלידה. כל יילוד אמור לעבור בדיקה של רפלקס האור האדום. הבדיקה מתבצעת בתינוקיה או על ידי רופא ילדים. במידה והבדיקה לא תקינה הילד יופנה לבדיקת רופא עיניים.
בדיקה שניה: עוד לפני גיל שנה, בדרך כלל בגיל 9-10 חודשים. הבדיקה מתבצעת על ידי רופא עיניים וכוללת בדיקת מעקב בכל עין ופזילה. בבדיקה זו האישונים יורחבו בכדי לראות האם התינוק צריך משקפיים וכן לבדוק את קרקעית העין.
בדיקה שלישית: בגיל 3. בגיל זה כבר ניתן בדרך כלל לבדוק את חדות הראיה בכל עין (על ידי ציורים) וכן להעריך נוכחות של פזילה. גם בבדיקה זו האישונים יורחבו בכדי לראות האם התינוק צריך משקפיים וכן לבדוק את קרקעית העין.
בדיקה רביעית: בגיל 6, לפני כניסה לכיתה א'. תבוצע בדיקה של חדות הראיה, פזילה וכן בדיקה נוספת עם הרחבת אישונים בכדי להעריך צורך במשקפיים ובדיקת קרקעית העין.
האם ישנם ילדים שלא צריכים בדיקות סקר לראייה?
לא. ההמלצה היא בכל ילד לבצע את הבדיקות השגרתיות הנ"ל גם אם ההורה משוכנע שהילד רואה מצויין.
כמובן, אם יש חשד לבעיה כגון פזילה או ילד שלא רואה טוב, אזי יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא עיניים. גם למי שיש היסטוריה משפחתית של בעיות עיניים מסויימות יש צורך לעיתים להגיע לבדיקה בגיל צעיר יותר או לבדיקות תכופות יותר. ניתן להתייעץ בעניין זה עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב.