ניתוח קטרקט
כאשר הקטרקט משפיע על חדות הראיה או איכותה רצוי לנתח בכדי להסיר את הקטרקט. בניתוח מוציאים מהעין את כל העדשה הטבעית שבה יש את הקטרקט. הניתוח מתבצע בדרך כלל תחת הרדמה מקומית: טיפות וג'ל הרדמה ולעיתים גם זריקה קטנה באיזור העין.
בהערכה הטרום-ניתוחית המטופל יעבור מדידות שונות הכוללות מדידת אורך העין וחישוב כח הקרנית. מדידה זו קרויה ביומטריה ומטרתה היא לקבוע מהו כח העדשה המלאכותית שתושתל בעין.
מה צפוי ביום הניתוח?
סמוך לניתוח מטפטפיים לעין המנותחת מספר טיפות שמטרתן להרחיב את האישון ולאלחש את העין. הניתוח עצמו אורך בדרך כלל פחות מחצי שעה. זמן קצר לאחר הניתוח המטופל ישוחרר לביתו.
כיצד מתבצע הניתוח?
לאחר חיטוי העין עם פולידין המנתח יכנס לתוך חלל העין בעזרת חתכים זעירים (קטנים מ-3 מ"מ). לאחר מכן בעזרת מכשיר העובד על טכנולוגיית אולטרה-סאונד (קרוי פאקואמולסיפיקציה) העדשה תרוסק ותישאב מחוץ לעין. לאחר מכן תושתל עדשה מלאכותית לתוך העין. כח העדשה המושתלת מותאמת לכל מנותח באופן אישי על פי המדידות שנעשו טרם הניתוח. היום ישנה אפשרות להשתיל עדשות מולטיפוקאליות ועדשות טוריות שמתקנות צילינדר. היתרון בעדשות אלה (קרויות עדשות פרימיום) הוא שהן יכולות להפחית את התלות של המטופל במשקפיים לרחוק או במשקפי קריאה לאחר הניתוח. מכיוון שהניתוח מתבצע דרך פתחים קטנים מאד בעין, בדרך כלל אין צורך לתפור ולמעשה רוב ניתוחי הקטרקט הם ללא תפרים.
ישנה גם אפשרות לעשות חלק משלבי הניתוח על ידי לייזר.
מה צפוי לאחר הניתוח?
המטופל ישתחרר לביתו עם הנחיות ללכת עם מגן עין, לא להרטיב את העין ולהתחיל לטפטף טיפות אנטיביוטיקה ונוגדי-דלקת. הטיפות יטופטפו מספר פעמים ביום לתקופה של כחודש. במהלך החודש הראשון מבוצעות מספר ביקורות אצל הרופא המנתח: יום, שבוע וחודש לאחר הניתוח. השיפור בראיה הינו הדרגתי וכולל לא רק שיפור בחדות הראיה אלא גם באיכותה כאשר העולם נראה כעת בהיר יותר והצבעים חיים יותר.
במידה ויש קטרקט גם בעין השניה, ניתן לנתחה כבר שבוע לאחר הניתוח של העין הראשונה.